zaterdag 25 oktober 2014

Fair Frakske*!

Haa, tweedehands en de kringloopwinkel, dat ik een fan ben hoef ik u lang niet meer te vertellen! (Vorige zaterdag was trouwens de dag van de kringloopwinkel en dankzij Kelly van 'Ma vie en vert' kon ik meedoen met het repaircafé van Aalst. Superplezant! Het deed me zo veel plezier om mensen te kunnen helpen met het herstellen of pimpen van hun kledij. Instant kringloopvoldoening! Kijk hier voor enkele foto's.)  
Ik koop nu al bijna een jaar lang enkel nog tweedehands kledij en dat bevalt mij prima. Ook mijn zelfmaaksels zijn dikwijls gefabriceerd van stof die ik daar scoor, bijvoorbeeld dit vestje.
De buitenstof is fijn geweven en zacht, er zit wat wol in, maar verder kan ik niet echt detecteren wat het precies is. (Ik weet dat we vroeger op school brandproefjes moesten doen om de samenstelling van stoffen te achterhalen, maar de theorie ben ik uiteraard al lang vergeten. Iemand die weet hoe dat ook al weer in elkaar zat?) In elk geval, het voelt erg fijn aan en de mosterd bruin-geelachtige kleur is helemaal mijn ding!
*
Aaa, the second hand store! No need to tell you guys I am a big big fan. For almost a year now I solely buy second hand garments and that feels pretty great! The fabrics I use for memade items are often thrift too, like this jacket for instance.
The shell fabric is a soft woolen blend. I don't know the exact composition. (At school we used to melt fabric samples as a test to find out its composition, but I don't really remember how that worked or which conclusion we made in the end. Anyone does?) Anyway, I love the structure and the color of this fabric!
Het patroon komt uit een boek dat ik onlangs aan mijn jarige schoonzusje cadeau deed (zij heeft sinds kort ook de naaimicrobe te pakken!). Het heet "Naaien en stikken" door Tessa Evelegh en is vertaald uit het engels. Het komt voort uit de brits tv show The Great British Sewing Bee en daar was de weergaloze Tilly, waar ik in mijn vorige post al over schreef, één van de kandidaten van. En hop zo dwaal ik af, want wat ik eigenlijk wou zeggen is dat bij het doorbladeren van het boek mijn oog meteen viel op dit vestje. De patronen staan op verkleinde schaal in het boek om uit te vergroten in het copycenter of op centimeterpapier maar je kan ze ook downloaden, dus dat deed ik! Het vestje zit heel simpel in elkaar, dus ik had niet echt een werkbeschrijving nodig.  
Het patroon voorzag geen voering, dus die tekende ik zelf. De paarse voeringstof komt ook van de kringloopwinkel. Een volledig fair frakske* is dit dus!
*
The pattern is from a book I recently bought as a birthday gift for my sister in law (she caught the sew virus a little while ago!). It's a dutch translation of 'The Great British Sewing Bee' book by Tessa Evelegh. I immediately spotted this jacket and fell in love. The book contains the scaled version of the patterns but you can download them online too, so that's what I did! The construction is really simple, so I did not need the instructions to make it.
I drafted the lining myself, because this wasn’t included in the original pattern. The purple fabric is a second hand store buy too, so this a very fair and ecofriendly garment!
Omdat de gele stof maar een lapje van 75 cm was, kwam er wel wat pas en meetwerk bij kijken om het hele vestje er uit te persen. Ik moest de mouwen in twee delen knippen anders paste het niet. Om die naad wat te verdoezelen zette ik er een geschulpt siersteekje op.
*
The yellow piece of fabric was only 75 cm long, so I had a hard time squeezing all pattern pieces out of it. I had to cut the sleeves in two. To make it look intentional, I made a scalloped embroidery stitch on the seam.
Als afsluiter wil ik jullie graag nog iets vertelen over de naaiplanner van 'verbeelding.org'. Die kwam ik voorbije zomer toevallig tegen bij mijn omzwervingen op het www. Superhandig ding, ik heb hem direct gedownload en in gebruik genomen. Ik vond op de zolder van de school waar ik werk (het blijkt daar echt een schatkamer!) een ringmapje op A5 formaat, ideaal om in mijn sjakosj te zwieren. Ikzelf vul de blaadjes pas volledig in nadat ik iets gemaakt heb, om te onthouden wat ik verandere aan een patroon of welk soort stof ik gebruikt heb en hoeveel. Er is plaats voor een schets van je maaksel, stofstaaltjes,... Het vakje 'bezint eer ge begint' vind ik ook heel nuttig en het is gewoon ook plezant om er in te bladeren en te zien wat je zoal gemaakt hebt en wat er nog op je planning staat. 
Dus: Ga heen en dowload, ge zult er geen spijt van krijgen! 
*
Finally I want to tell you something about my sew-organizer. I found it at 'verbeelding.org'. So neat, I had to print it out and use it immediately! It's in dutch, so sorry, but I guess it's very easy to it make it yourself. I was like why didn't I think of that?! Basically it's an organizer for planning your hand made garments, write down how much fabric you need, make a little sketch, attach fabric samples,... The "think before you act" , for example, is a very handy feature in my book! And it's fun to flip through the pages and see what you already made or planning to make!
*frakske = jasje

8 opmerkingen:

 1. Awel, 't is een wreed schoon frakske! Die kleur past perfect bij jou en die mouwen zijn heel tof afgewerkt. En jeej voor de naaiplanner! Ik heb mij ook nog wat blaadjes geprint om vol te kriebelen met de (soms iets te) wilde plannen :) En hoewel er nu nog maar 1 afgewerkt ding in mijn mapje zit, ik vind het al tof om te doorbladeren, haha. En ook nog eens merci voor de hulp op het Repair Café! 't Was echt plezant om je erbij te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je staat er goed mee met je nieuwe faire jasje. Ik denk niet dat ik al klaar ben voor die naaiplanner, zo georganiseerd ben ik (nog) niet... maar ik kijk vol bewondering naar zoveel orde en overzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel schoon en tof! En die kleur is ook een winner!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben zo blij dat ik toevallig op deze blog kwam. Super veel inspiratie en een pracht van een tip, de naaiplanner!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. U jasje was mijn inspiratie om er ook eentje te maken. De versie in het boek vond ik maar niets. Jij liet me anders zien :-)
  Kheb u dan natuurlijk ook vernoemd in mijn blogpost! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat ik u mocht inspireren :-)
   Ik ben intussen verslaafd aan dat jasje, ik maakte er al drie!

   Verwijderen