donderdag 29 mei 2014

Fair Wear Friday

Lies van Villa Lisa had onlangs een geweldig idee. Samen met Juffrouw Sanseveria en Kelly bedacht ze Fair Wear Friday. Een initiatief dat direct recht naar mijn hart ging. Ik stond dan ook te springen om mee te doen, en ik nodig u bij deze van harte uit om hetzelfde te doen!
Vorige vrijdag: Hemdje gerecykleerd van mannenhemd uit de kringwinkel, print met zelfgemaakte stempel 1/1. Rok uit kringwinkel 1/1/ Schoenen van al enkele jaren oud en al een beetje versleten, maar geen idee hoe eerlijk ze gemaakt zijn dus 0/1. 

De bedoeling is om op vrijdag een foto te maken van je outfit, en te beoordelen hoe "schoon" hij (gemaakt) is,  vooral in de eerlijke, ecologische, menswaardige zin van het woord. Zijn je kledingstukken gerecykleerd, zelfgemaakt, tweedehands, geruild of nieuw (en dus misschien iets minder fair en eco)? Post je foto op je blog, Facebook of Instagram (#fairwearfriday), en sta stil bij wie jouw kledij gemaakt heeft en op welke manier dit gebeurde. Ook zin om mee te doen? Kijk dan snel hier voor meer info!
Zelf ben ik sinds een klein jaar veel bewuster gaan nadenken over de inhoud van mijn kleer- en schoenen kast. De ramp in Dhaka waarbij het Rana Plaza complex instortte, iets meer dan een jaar geleden, liet een grote indruk op mij na. Meer dan 1000 mensen lieten het leven en meer dan 2000 raakten zwaar gewond. En dat allemaal doordat de infrastructuur en de arbeidsomstandigheden van de kledingindustrie waarin onze kledij gemaakt wordt helemaal niet ok is. Waar ik vroeger blij werd van een goedkope vondst bij pakweg H&M wordt ik nu ongemakkelijk bij het zien van het etiket waarop staat dat mijn nieuwste aanwinst gemaakt werd in één van deze fabrieken. Een ander betaald de prijs voor mijn goedkoop bloesje... Daar voel ik me hoe langer hoe minder goed bij en daar wil ik iets aan doen. Een queeste die niet altijd even gemakkelijk is, en ik zeg niet dat ik nooit nooit nooit meer iets nieuws uit een keten zal kopen, maar initiatieven als Fair Wear Friday zetten aan tot nadenken en dat is toch al een begin!
Ik was al langer fan van onze plaatselijke kringloopwinkel en den T2, en in mijn ondergoedschuif neemt de Belgische makelij ook de overhand. Op vlak van stoffen probeer ik vooral tweedehands te kopen of te recykleren, al laat ik me nog heel vaak verleiden aan een nieuwe lap waarvan ik geen idee heb hoe die vervaardigd is. Ook met schoenen heb ik het soms moeilijk. Ik hou nu eenmaal niet zo van plastic schoenen, hoewel ik best wel weet dat leerlooien alles behalve ecologisch verantwoord is. Maar ook hier is de kringloopwinkel soms een alternatief waar ik mij minder schuldig bij voel én ik heb een vriendin en een mama met dezelfde maat om mee te ruilen. En dan is er ook nog blogland! Waar Juffrouw Sanseveria een hele lijst "schone" adressen op het net gooit, en waar Kelly een lichtend voorbeeld is op vlak van alles wat ecologisch en fairtrade is! 
Dus: Fair Wear Friday, u doet toch mee?

3 opmerkingen:

 1. Zo tof dat je meedoet, echt! Ik vind je hemdje echt leuk verwerkt, driehoekjes zijn de max!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook blij dat ik mee mag doen, merci!

   Verwijderen
 2. Zo een tof hemdje, past perfect bij de rok! Geweldig dat je ook meedoet!

  BeantwoordenVerwijderen